ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ

Επικοινωνία

grtimes 2023

Βιολογικό αγριέλαιο από τη Βόλβη στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας

Πλώρη για τη Σαουδική Αραβία βάζει το πιστοποιημένο βιολογικό αγριέλαιο που παράγεται στο μεγαλύτερο δάσος αγριελιάς της Μεσογείου, στην περιοχή της Βόλβης Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για το «Κτήμα Βόλβη»-«Volvi Estate», στις όχθες της λίμνης Βόλβη, του οποίου η έκταση ξεπερνά τα 4.000 στρέμματα, περιλαμβάνει περί τις 70.000 ελαιόδεντρα (σ.σ. 60.000 αγριελιές και 10.000 ήμερες ελιές) και χάρη στο προσωπικό μεράκι της ιδιοκτήτριάς του, Βιβής Μαρκομιχελάκη, παράγει βιολογικό αγριέλαιο που έχει μπει ήδη στις αγορές της Γαλλίας εδώ και πέντε χρόνια, της Πολωνίας από το 2022 και φέτος θα αρχίσει να εξάγεται και στη Σαουδική Αραβία.

Ευεργετικό superfood

Στην αρχαία Ελλάδα η αγριελιά είχε θεοποιηθεί για τις άκρως ευεργετικές επιδράσεις του αγριελαίου στην ανθρώπινη υγεία, ενώ σήμερα το αγριέλαιο κατατάσσεται διεθνώς μεταξύ των πιο ευεργετικών superfoods, καθώς περιέχει πολλαπλάσια περιεκτικότητα σε φαινόλες (σ.σ. ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις) από εκείνες των έξτρα παρθένων ελαιολάδων.

Ένα από τα πλέον ευεργετικά συστατικά του αγριελαίου είναι το σκουαλένιο, μια οργανική ένωση που παράγεται από όλα τα φυτά και τα ζώα, όπως και από τον ανθρώπινο οργανισμό αυξανόμενο με την πάροδο των ετών μέχρι και την εφηβεία αλλά μετά την ηλικία των 20 ετών αρχίζει να αποβάλλεται αφήνοντας το δέρμα πιο τραχύ και ευάλωτο.

Ωφέλιμο για δέρμα και όραση

Σύμφωνα με επίσημη μέτρηση από το ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), όπως επισημαίνει η κα. Μαρμομιχελάκη, το αγριέλαιο του «Κτήματος Βόλβη» περιέχει 5,63 γραμμάρια σκουαλένιο ανά κιλό, έναντι 1-2 γραμμάρια που θεωρούνται πολύ καλές περιεκτικότητες και είναι ένα συστατικό ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για το δέρμα όσο και για την όραση και απόλυτα φυσικό και συμβατό-φιλικό με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επέκταση εξαγωγών και διεύρυνση δικτύου

Το «Κτήμα Βόλβη» βρίσκεται σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, εντός προστατευμένης περιοχής Natura (Εθνικό Πάρκο Βόλβης-Κορώνειας). Παράλληλα με την επέκταση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, η εταιρεία προχωρά φέτος σε διεύρυνση και του εγχώριου δικτύου της, δηλαδή του αριθμού των φαρμακείων και εξειδικευμένων καταστημάτων μέσω των οποίων διατίθενται τα προϊόντα της, ενώ επίσης από φέτος διαθέτει στην αγορά το αγριέλαιό της και σε συσκευασία 100 ml, που προστίθεται στην αρχική των 250 ml.

Οι αγριελιές φύονται στο κτήμα εδώ και  αιώνες μόνο με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης και οι καρποί, όπως προσθέτει η κα. Μαρκομιχελάκη, μεταφέρονται αυθημερόν σε πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο, όπου το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται  σε λιγότερο από 24 ώρες. Εκτός από το πιστοποιημένο βιολογικό αγριέλαιο η εταιρεία παράγει επίσης πειραματικά και σαπούνι από αγριέλαιο.

Προσεχώς, συγκεκριμένα τον Απρίλιο, αρχίζει, επίσης, η υλοποίηση προγράμματος για την αγριελιά από το «Κτήμα Βόλβη», τον ΕΛΓΟ Δήμητρα/Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τυποποιητήριο ελαιολάδου, συνολικού προϋπολογισμού 143.400 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απ. Τζιτζικώστα, στη Δράση 2 “Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας” του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Πηγή: https://www.grtimes.gr/ellada/viologiko-agrielaio-apo-ti-volvi-stis-agores-tis