ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ

Επικοινωνία

ktima volvi estate
[ VOLVI ESTATE ]

Το κτήμα Βόλβη βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βόλβη, εντός προστατευμένης περιοχής Natura, σε απόσταση 60 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος αγριελιάς στη Μεσόγειο, έκτασης παραπάνω από 4.000 στρ. με περίπου 70.000 ελαιόδεντρα, και έναν από τους παλαιότερους ελαιώνες, όπως αποδεικνύεται από το βυζαντινό ελαιοτριβείο (1324 μ.Χ.) που βρίσκεται στο κέντρο του.

[ 200]
ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
[ 000]
ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
[ 000]
ΑΓΡΙΕΛΙΕΣ
[ 000]
ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΙΕΣ
agrielia volvi estate 2
[ ΑΓΡΙΕΛΙΕΣ ]

ΟΙ ΕΛΙΕΣ

Οι αγριελιές (OleaEuropaeasylvestris) φύονται στο κτήμα εδώ και αιώνες, μόνο με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης.

Αριθμούνται σε 60.000 αγριελιές και από αυτές παράγεται το πιστοποιημένο αγριέλαιο VOLVI ESTATE.

Οι αγριελιές συνυπάρχουν στο κτήμα μαζί με 10.000 ήμερες ελιές, από τις οποίες παράγεται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

[ VOLVI ESTATE ]

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το αγριέλαιο Volvi Estate παράγεται με τη διαδικασία της πρώτης ψυχρής έκθλιψης, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τη βιολογική του αξία, ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι οι αγριελιές φύονται εντός ζώνης Natura. Για την αποφυγή τυχόν τραυματισμού των μικρών καρπών της αγριελιάς, η συγκομιδή γίνεται με το χέρι ή με ειδικά χτένια. Οι καρποί μεταφέρονται αυθημερόν σε πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο, όπου το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται σε φιάλες των 250 ml, σε λιγότερο από 24 ώρες.

Οι αγριελιές του κτήματος αναπτύσσονται ελεύθερες στη διάρκεια των αιώνων, με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης και του κοντινού ορεινού όγκου, και καρποφορούν με την βοήθεια του ηλίου και της βροχής. Λόγω του είδους της, η αγριελιά δεν έχει φυσικούς εχθρούς, γι’ αυτό και δεν ραντίζεται. Μόνη ανθρώπινη παρέμβαση είναι το κλάδεμα, για να πάρει καλύτερα αέρα και φως.

Η τοποθεσία του κτήματος μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του αγριελαίου, και η έκτασή του την παραγωγή αρκετών τόνων κάθε χρόνο. Η απόδοση του είναι αρκετά μειωμένη σε σύγκριση με το λάδι της ήμερης ελιάς: για ένα λίτρο αγριελαίου χρειάζεται να συγκομιστούν τουλάχιστον 20 κιλά καρπού. Η ποσότητα απόδοσης ενδέχεται να αυξηθεί, και ερευνάται στο έργο «Ανάδειξη βιωσιμότητας συστημάτων αγριελιάς για παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας» που κατατέθηκε, αξιολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

ktima volvi 4
ktima volvi 3
[ ΙΣΤΟΡΙΑ ]

ΤΟ "ΤΖΙΜΗΛΑΡΕΙΟΝ"

«Τζιµηλάρειον» ονομάζεται το παλαιό, ερειπωµένο αλλά μοναδικού δείγματος βυζαντινής αρχιτεκτονικής ελαιοτριβείο, το οποίο βρίσκεται λίγο επάνω από τους πρόποδες του λόφου, στο κέντρο του κτήματος.

Έχει χτιστεί το 1324 µ.Χ. και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους λαδόμυλους της Μεσογείου. Το «συντροφεύουν» οι αγριελιές και τα ήρεμα νερά της λίμνης.