ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ

Επικοινωνία

emvolos

Μοναδικό στη Μεσόγειο δασόκτημα με 60.000 αγριελιές στη Βόλβη. Η άγρια ομορφιά που σου βγάζει δύσκολα το… λάδι!

Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:

Μοναδικό στη Μεσόγειο δασόκτημα με 60.000 αγριελιές στη Βόλβη. Η άγρια ομορφιά που σου βγάζει δύσκολα το… λάδι!

Στέκουν λυγερόκορμες ανά τους αιώνες δίπλα στη λίμνη Βόλβη, εντός προστατευμένης περιοχής Natura ,δίνοντας αγόγγυστα τον ευεργετικό τους καρπό αλλά και τα φύλλα τους σε όσους ξέρουν να αναγνωρίζουν την αξία τους. Οι 60.000 αγριελιές που φύονται σε 4000 στρέμματα στις όχθες της λίμνης Βόλβης, συνθέτουν το μεγαλύτερο δάσος αγριελιάς στη Μεσόγειο και παράγουν το υψηλής θρεπτικής αξίας αγριέλαιο, με πολλαπλάσια περιεκτικότητα σε φαινόλες.

Εκτός από το μέγεθός του, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δασοκτήματος έγκειται στο γεγονός ότι είναι ιδιωτικό αφού αγοράστηκε περίπου το 1930 από τον στρατηγό Ιωάννη Δημητρακόπουλο έναντι 187.000 δραχμών, αστρονομικού τότε ποσού! «Το κτήμα αγόρασε ο στρατηγός Ιωάννης Δημητρακόπουλος ο οποίος πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και ως αρχηγός της μεραρχίας Θράκης, πέρασε από την περιοχή και είδε τις αυτοφυείς αγριελιές και το βυζαντινό ελαιοτριβείο που υπάρχει μέσα στην έκτασή του.

Θέλησε τότε να το αγοράσει, παρόλο που ήταν Πελοποννήσιος, δισέγγονος μάλιστα του Κολοκοτρώνη γιατί ο πατέρας του ήταν αδερφός της Ζαμπίας Κωτσάκη, μητέρας του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Συνεννοήθηκε λοιπόν με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και του επετράπη να το αγοράσει αφού αποδείξει πρωτίστως ότι μπορεί να εξημερώσει τις άγριες ελιές γιατί τότε, μετά τους πολέμους, η τάση ήταν η μεγάλη παραγωγή, κάτι που δεν είναι δυνατόν με την αγριελιά που δεν έχει ικανή απόδοση.

Ρεπορτάζ: Νατάσα Καραθάνου / Κάμερα: Γιάννης Αγγελάκης  / Drone: Δημήτρης Τοσίδης